La Desena Simfonia de Xostakóvitx

Diumenge, 21 de maig de 2023 – 19 h
Lleida. Auditori Enric Granados – Venda d’entrades

L’OJC tanca aquesta temporada d’aniversari amb la música de dos dels grans compositors per a gran orquestra simfònica, dos genis, Wagner i Xostakóvitx. Gaudirem de l’Obertura de l’òpera Rienzi de Richard Wagner i de la brillant Desena Simfonia de Dmitri Xostakóvitx. Us esperem, amb aquesta gran música, per acabar de celebrar plegats els 20 anys d’OJC i brindar per molts anys més d’Orquestra!

Programa

  • Rienzi, obertura                                                    R. WAGNER
  • Simfonia núm. 10 Op. 93, en Mi menor        D. XOSTAKÓVITX
    • Moderato
    • Allegro
    • Allegretto
    • Andante — Allegro

Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Alfons Reverté, director


Alfons Reverté Casas
Director

Nascut a Barcelona, en el si d’una família de músics, es titulà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona en les especialitats de Clarinet, Solfeig, Harmonia, Composició, Instrumentació i Direcció d’Orquestra. Paral·lelament, cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. Amplià els estudis de Direcció d’Orquestra a Anglaterra, seguint els cursos impartits per George Hurst, cap del Departament de Direcció de la Royal Academy of Music de Londres. Així mateix, treballà també a Anglaterra, entre d’altres, amb Lawrence Leonard, Robert Houlighan, Rodolfo Saglimbeni i Michael Rose.

Com a clarinetista és membre de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya – OBC des de l’any 1986 així com també de diversos grups de cambra. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres, interpretant amb l’OBC el concert per a Corno di Bassetto de J. Backofen i amb l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic així com amb les orquestres simfòniques de Salta i San Juan (Argentina) el concert també per a Corno di Bassetto d’Allesandro Rolla. Estrenà amb l’OBC al Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Lawrence Foster, el Concert per a clarinet baix i Orquestra “Blue Mosaics” que li dedicà el compositor nord-americà R. Patterson.

En el camp pedagògic, ha estat director de l’Orquestra Simfònica Diaula durant més de vint anys sent-ho en l’actualitat de la Jove Orquestra de la Garriga. És professor a diversos cursos de música de cambra i de pràctica orquestral. Ha col·laborat com a director amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya així com amb diversos conservatoris de l’Estat. Així mateix també és director de l’Orquestra Ars Mèdica del Col·legi de Metges de Barcelona.

Ha dirigit a l’Estat, entre d’altres, l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, l’Orquesta Sinfónica de La Coruña, l’Orquestra Simfònica de les Balears, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquesta Sinfónica Pablo Sarasate de Pamplona, la Banda Municipal de Barcelona, així com també l’Orquestra de Cambra de Cervera i l’Orquestra de Cambra Barcelona 216. L’any 1999 fou nomenat Director Assistent de l’OBC, càrrec que desenvolupà fins a l’any 2002, any en què fou nomenat Director Titular i Artístic de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC, recolzada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Fruit d’una primera gira convidat per diverses orquestres argentines i rebuda amb gran èxit de crítica, ha estat novament convidat per a dirigir l’Orquestra Simfònica de San Juan. També ha dirigit recentment l’Orquestra del Mittelsächsisches Theater de Freiberg (Alemanya) així com la Capella Gedanensis de Gdansk (Polònia), l’Orquestra Simfònica d’Uppsala (Suècia) i la de la Ràdio de Sòfia (Bulgària).

Paral·lelament ha dut una intensa activitat operística que li ha permès treballar com a director assistent al costat de prestigiosos directors del panorama líric internacional como Pinchas Steinberg, Giuliano Carella, Christian Zacharias o Marco Armiliato, entre altres i també amb cantants como Maria Guleghina, Ainhoa Arteta, Irina Mishura, José Cura, Marco Berti o Carlos Álvarez, entre molts altres. Aquesta activitat ha vingut enriquida amb les noves responsabilitats que li suposà el fet que l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC sigui l’orquestra titular del nou Teatre de l’Òpera – La Llotja de Lleida des del moment de la seva inauguració el gener de 2010 en què dirigí Il Trovatore de G.Verdi.

Més informació a:  www.alfonsreverte.com


Músics 

Violí I
Raúl GARCIA (concertino)
Dasio CASTRO
Natàlia CRESPO
Laia FERRER
Gemma FREIXES
Oriol GONZÀLEZ
Rubén HERRERA
Josep MANRESA
Carlota NOVELL
Joan Carles PÉREZ
Joan SANCHO
Jorgelina VILLARNOVO

Violí II
Núria CABALLÉ
Maria Jesús CASTELL
Susanna CODINA
Ivan LAUNES
Norbert LLORCA
Sergi MIRÓ
Alba PANADÉS
Núria PASCUAL
Luís PEÑA
Marta ROSSELLÓ

Viola
Eduard BOLEDA
Xavier BALCELLS
Núria GARCIA
Roger GONZÀLEZ
Aurora MATÍAS
Xavier PIÑOL
Josep Enric PUIG
Jordi ROURE

Violoncel
Teresa VALLS
Paula BLÀZQUEZ
Marta LLONA
Xavier MAS
Ester TRILLA
Mariona TUSET
Jesús VALLS

Contrabaix
Sergi GUBERT
Joan CANTALLOPS
Pere LOEWE
Maria LLASTARRY
Jordi SOLER

Flauta travessera
Xesco GRAU
Enric RIBALTA
Anna TORRES

Oboè
Màxim SOLANES
Andrea BUDAU
Guifré SASTRE

Clarinet
Mateu FERRÉ
Antonio CAMPOS
Víctor LLEIXÀ

Fagot
Ramon ARAGALL
Rosa María CASES
Laura GUASTEVÍ

Trompa
Sergi CHOFRE
Raül GARRIDO
Joan CAMPS
David FOLCH

Trompeta
Helio GARCIA
Jaume ALER
Andreu MOROS

Trombó
Pau CARBONELL
Guillem DOMINGO
Antonio ESBRI

Tuba
Jaume GIRIBET

Timpani
Francisco MONTAÑÉS

Percussió
Miguel Angel FORNER
Eloi GOMÀ
Juan Francisco RUIZ
David VERGÉ

Producció
Mireia BRANDON

Regidoria
Robert CANELA
Jaume LLOBET