Homenatge a Leonard Bernstein
Centenari del seu naixement

Diumenge 25 de novembre – 19 h

Lleida. Auditori Enric Granados – Reserva d’entrades

Dissabte 1 de desembre – 20 h

Sant Feliu de Guíxols. Teatre de Sant Feliu

Dissabte 15 de desembre – 17 h

Barcelona. Sagrada Família

En l’any del centenari del naixement de Leonard Bernstein l’OJC i el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados, de la mà del seu director Xavier Puig, us ofereixen una visió de les múltiples cares d’aquest músic polièdric del segle XX, referent musical per a moltes generacions gràcies a les múltiples facetes de la seva tasca creativa. Al seu costat, autors coetanis com Samuel Barber o més joves com John Rutter, ens acaben de donar una visió contextualitzada i de conjunt d’aquest gran compositor.

Programa

Adagio   Samuel BARBER

Per a cordes

Glòria   John RUTTER

Per a cor, grup de metalls, orgue i percussió

Chichester Psalms   Leonard BERNSTEIN

Per a cor, nen solista, arpes, metalls, corda i percussió

West Side Story  Leonard BERNSTEIN

Suite arranjada per a cor i petita orquestra

Cor de Cambra de l’Auditori “Enric Granados” de Lleida (Dir. Xavier Puig)
Cor de Cambra de la Diputació de Girona (Dir. Pablo Larraz)
Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Solistes: Martí Sobrado (Lleida), Pol Isern (Sant Feliu), Mar Cantallops (Sagrada Família)

Director: Xavier Puig

  xavi puig

Xavier Puig i Ortiz, director

Nascut el 1973 a Cervera (Lleida), comença els seus estudis musicals amb el piano i el violí al Conservatori Municipal d’aquesta ciutat, per ampliar-los posteriorment al Conservatori Professional de Badalona on obté el Títol Superior de professor d’harmonia, contrapunt, composició i instrumentació, sota el mestratge de M.A.Hurtado, M.Roger, B.Casablancas i J.Soler.

Paral·lelament s’inicia en la direcció coral als Cursos Internacionals de Direcció Coral de Lleida, on estudia amb els mestres Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay i Jordi Casas (1990-94). Continua la seva formació com a director coral als Cursos Europeus de Direcció impartits pel professor Pierre Cao a Catalunya (1996-98), i a l’Academie Internationalde Pontarlier (França) (1997-98).

S’introdueix en la direcció orquestral amb el mestre Salvador Mas al Conservatori Superior de Barcelona i el 1999 és admès a la Universität für Musik und Darstelende Kunstde Viena, on cursarà els estudis de direcció d’orquestra, sota el mestratge de Leopold Hager.

El març de 2002 guanya el concurs per a la plaça de director assistent de la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España), i el juliol de 2003 guanya el concurs per a la plaça de director assistent de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb qui dirigeix diferents concerts amb obres de Mozart, Txaikovsky i Britten.

Des de 2018 és director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès i director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Dirigeix també l’Orquestra de Girona i el Cor de Cambra de l’Auditori «Enric Granados» de Lleida. Ha dirigit 25 anys la Coral Ginesta de Cervera, i el Murtra Ensemble, dedicat a la música del segle XX. En l’àmbit operístic fundà la companyia d’òpera de cambra l’Òpera de tres rals, dedicada a l’òpera de petit format, i actualment dirigeix diversos títols en el cicle Òpera al Palau. Ha estat director convidat per nombroses orquestres del país, i manté una estreta vinculació amb l’Orquestra Terrassa48, amb qui començarà la interpretació integral de les simfonies de Beethoven.

És professor d’orquestra i direcció a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya). Ha estat director convidat en nombroses orquestres de joves, i actualment dirigeix el Curs de Direcció de l’Orquestra de Terrassa.

Ha enregistrat obra d’autors catalans i diversos programes divulgatius per a TV3. Fou director artístic de les 6 primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música clàssica catalana, que fundà el 2011.

CCAEG

Cor de Cambra de  l’Auditori Enric Granados de Lleida

Creat a l’octubre del 1997, du a terme una intensa tasca de difusió de la música simfonicocoral (Requiemde Fauré; Magnificat,Passió segons sant Joani segons sant Mateude Bach; Te Deumde Charpentier;Missa Nelsonde Haydn; Missa en Re majorde Dvorák; Gloriade Poulenc; Cantata de Sant Nicolaude Britten, i també obres de Mozart, Händel, Orff, Mendelssohn i Schubert, entre d’altres). Ha interpretat la Simfonia núm. 8de Mahler (2001), Lobgesangde Mendelssohn (Franz-Paul Decker, 2003), Simfonia núm. 9de Beethoven (E. Martínez-Izquierdo, 2004) i Passió segons sant Mateude Bach (Berliner Bach Akademie de Berlín amb la Filharmònica de Berlín, 2006). El 2007 participà al cicle Corals a l’Auditori de Barcelona i al Festival (A)phònica de Banyoles i estrenà El cant de les estrellesd’Enric Granados. El 2008 tornà a Berlín amb la Gran Missade Mozart a la Konzerthaus. Ha ofert concerts en solitari i amb formacions com Lieder Càmera, Cor Sant Esteve de Vila-seca, Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, Orfeó Català, Coral Càrmina, Cor Madrigal i Cor de la Berliner Bach Akademie,. Des de la seva creació el cor fou dirigit pel mestre Manuel Valdivieso, assistit per Antoni Pujol. També l’han dirigit Ernest Martínez-Izquierdo, Jordi Casas, Mireia Barrera, Edmon Colomer, Jordi Mora, Salvador Mas, Franz-Paul Decker i Heribert Breuer. A partir de la temporada 2002-03, n’és el director Xavier Puig Ortiz.

El cor participa activament en la programació de l’Auditori Enric Granados com a cor titular.) El curs 2009-10 va col·laborar amb la Joven Orquesta de la Comunidad de Madrid (Gloriade Poulenc a Madrid i Lleida), i una gira per Catalunya i les Illes amb “Ressons de l’Al-Andalus”, i Grec 2010 a Barcelona. El 2012 va participar en els fesstivals d’estiu de St. Pere de Casserres, St. Fruitós de Bages i Cadaquès. El 2018 presenta al Festival dels Pirineus un projecte de recuperació de les cançons populars dels Pirineus, encarregant el seu arranjament a músics del nostre país (Xavier Pastrana, Josep M. Guiux, Benat Vivancos, Bernat Giribet, Xavier Sans…) El 2003 enregistrà el primer CD (Ars Harmonica) amb música religiosa per a cor i orgue de Frederic Mompou i Manuel Blancafort. I el 2005 el segon, amb harmonitzacions per a cor i piano de cançons populars de Ponent. El mateix any sortí el tercer CD (Ars Harmonica) editat per la FCEC amb obres dels Premis Catalunya de Composició Coral.

Cor de Cambra Dip. Girona

Cor de Cambra de  la Diputació de Girona

Creat el 2003 amb la voluntat d’interpretar amb un alt nivell d’exigència tant el repertori a capella com l’orquestral, va ser dirigit inicialment per Lluís Caballeria i més tard per Montserrat Meneses. Des de 2007, és el director Pablo Larraz qui n’és al capdavant. També ha tingut l’oportunitat de cantar sota la direcció de nombrosos directors convidats, com ara C. Curnyn, X. Sans, J. Cabré, C. Magraner, J. Prats, X. Díaz-Latorre, X. Puig, J. Mora, Ll. Vilamajó, T. Grau, P. Jorquera entre d’altres.

Cal destacar les seves actuacions al Festival de Músiques Religioses de Girona i a la Setmana de Música Religiosa de Perpinyà, al Festival del Grec a Barcelona amb la creació de l’obra Pinsans i Caderneresde X. Albertí, a El Messies participatiude la Caixa, els Chichester Psalms de L. Bernstein a l’Auditori Enric Granados de Lleida, l’obra Membra Jesu Nostri de D. Buxtehude a Girona, a la Basílica de Montserrat i al Palau de la Música, el Requiem Alemanyde J. Brahms amb l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana, els Valsos Amorososde Brahms a Girona, i la participació en el projecte Bach Zum Mitsingen, l’obra Clavells Vermellsd’Agustí Fernandez, la seva participació a la Schubertíada 2015 (Vilabertan), la producció de les Vespres solemnes de confessorede W.A. Mozart, així com el seu Requiem al Palau de la Música i Santa Maria del Mar, l’any 2016, Sant Nicolaude Britten, els Motetsde J.S. Bach al FeMAP i diverses poblacions de Girona i un llarg etcètera sense deixar mai de banda el treball sonor de les obres corals a capellade compositors de tots els temps, des del Llibre Vermell de Montserrat fins a Arvo Pärt.

Per celebrar els seus 10 anys, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona va presentar l’òpera Dido i Aeneas de H. Purcell amb l’Ensemble Méridien a l’auditori de Girona; una versió dramatitzada, creada per la coreògrafa Anna Romaní i amb els solista Marta Matheu i Josep Ramon Olivé en els papers principals, que va obtenir elogis de la crítica. 

Comparteix: