Trio Orfeu

Diumenge, 27 de juny – 18.30 h

Sant Llorenç de Montgai. Església parroquial

El Trio Ørfeu presenta una proposta singular i d’alt nivell, amb les famoses Variacions Goldberg de J.S.Bach. Originalment, van ser escrites l’any 1742 per a teclat i amb el nom d'»Ària amb variacions diverses».

Segons ens explica Forkel, en la biografia que va fer de Bach, les Variacions van ser encarregades pel comte Kaiserling, ambaixador de Rússia a Saxònia, perquè el clavicordista de la seva cort l’entretingués durant les nits d’insomni.

L’obra, és una de les peces més apreciades pels amants de la música clàssica. La seva transcendència ha portat a arranjar-la per a diferents formacions instrumentals. En aquesta ocasió, us presentem una de les versions més conegudes, la transcripció del violinista rus Dmitry Sitkovetsky per a trio de corda, que li atorga encara més excepcionalitat.

La transcripció, com a punt d’interès, clarifica la seva textura polifònica. Les notes de l’obra es vinculen amb les tessitures i els colors de cada un dels instruments. Podem apreciar amb millor claredat la forma amb la qual Bach movia els motius entre les veus, els jocs contrapuntístics o la combinació de les diferents formes de les variacions en la seva unitat. El Trio Ørfeu us invita a gaudir d’una experiència reflexiva, lírica i solemne però també a fantasiejar en els moments agitats, efervescents i somiadors de les Variacions Goldberg de J.S.Bach.

Programa

Les Variacions Goldberg per a trio a de corda. BWV 988 (versió de Dimitri Sitkovetski) J. S. BACH

  • I. Aria
  • II. Variació 1-15
  • III. Variació 16-30
  • IV. Aria da capo

Músics de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Joan Sancho
, violí
Jordi Roure, viola
Ònia Tomàs, violoncel


Joan Sancho

Titulat superior de violí pel Conservatori Superior de Barcelona i postgrau al Conservatori del Liceu. Ha estat membre de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya i ha col·laborat amb diverses formacions. Des de 2002, membre titular de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC, integrant del Quartet Prysma i de Free’t, grup d’improvisació a través del llenguatge del soundpainting. Professor de violí al Conservatori de Lleida.


Ònia Tomàs

Titulada superior de violoncel a la Guildhall School of Music de Londres, on també fa el Màster. Rep la beca de la Fundació Pau Casals, que li permet tocar com a solista els dos concerts de Haydn per a violoncel, amb les Orquestres Camerata XXI i Barcelona Sinfonietta. Ha col·laborat amb formacions com l’Oviedo Filharmonia i l’Orquestra Camera Musicae. És integrant del’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC i del Quartet Matisse.


Jordi Roure

Inicia els estudis musicals a l’Escolania de Montserrat. Realitza els estudis superiors de viola a l’Escola Superior de Música de Catalunya i el Màster a la Hochshule für Musik und Tanz Köln. Ha format part d’orquestres de renom com l’Orquesta Nacional de España o l’Orquestra de Cadaqués. També col·labora amb diferents orquestres com l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC. Artista, creador i gestor cultural, ha format part del naixement de diferents agrupacions musicals i és director i creador de la firma Artístics Produccions.

Comparteix: