festival_pasqua

L’OJC, protagonista del 7è Festival de Pasqua de Cervera

Paranimf de la Universitat. Cervera

 

L’OJC és l’Orquestra Resident d’aquest important certamen de música clàssica catalana

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC) torna a protagonitzar com a orquestra resident, una vegada més, el Festival de Pasqua de Cervera, un certamen referent de la música clàssica catalana del nostre país.

El concert tindrà lloc al Paranimf de la Universitat aquest proper dijous, 13 d’abril, i s’interpretarà el bellíssim i poc divulgat Concert per a Violoncel d’Enric Morera, compost, en temps de guerra i revolucions, l’any 1917. En aquest cas, l’OJC comptarà amb la prestigiosa violoncel·lista Laia Puig com a solista i amb el seu director titular, Alfons Reverté, com a director.

El concert girarà també a l’entorn de la figura del compositor alemany L. Van Beethoven. Per una banda s’interpretarà la seva Simfonia N. 2, Op. 36, en Re M. D’altra banda el concert tindrà un caràcter inèdit que el farà summament interessant donat que l’OJC rescatarà una obra homenatge dedicada al compositor alemany que va ser escrita pel vigatà Bernat Calvó Puig a finals del S. XIX.

 

Conferència sobre la recuperació de l’obra de Calvó

Abans del concert, a les 19.30 hores, el Festival de Pasqua ha programat una conferència dels musicòlegs Jordi Picorelli i Josep Maria Gregori, descobridors i recuperadors d’aquesta obra de Bernat Calvó Puig.

 

Laia Puig, violoncel

Després de nou anys de formació a les Universitats de Graz, Basel i Berlin, la violoncel·lista Laia Puig s’estableix a Barcelona per conjugar els seus interessos: l’activitat concertística, la música de cambra, la pedagogia i la gestió cultural.

Laia Puig s’ha presentat com a solista amb l’Orquestra Simfònica del Vallès al Palau de la Música Catalana, amb l’Orquestra de Cambra del Garraf al Festival Internacional Pau Casals, Camerata XXI, Orquesta Andrés Segovia, Orquesta Vigo 430, Barcelona Simfonietta, Camerata Musica Wien i ha ofert recitals a tot el territori espanyol.

Laia Puig va fer l’estrena mundial de l’obra inèdita “Concerto Libero” de Xavier Montsalvatge dins el Festival Castell de Peralada l’estiu de 2012.

Laia Puig ha estat guardonada en nombroses ocasions en els concursos Germans Claret, Concurs Nacional Ciutat de Xàtiva, Concurs Internacional de Llanes i Primer Palau de Barcelona.

Les seves gravacions en directe per Catalunya Música han estat retransmeses per la Unió Europea de Radiodifusió.

Actualment compagina la docència al Conservatori Professional del Liceu i de Cervera amb la interpretació. És membre del quartet de violoncels Les Mademoicelli. Ha estat directora artística de la Camerata432 del 2009 al 2016.

Inicià els seus estudis als sis anys sota el mestratge de Marçal Cervera, Sergi Boadella, Richard Talkowsky i Cristian Florea. Posteriorment estudià amb Rudolf Leopold a la Hochschule für Musik und darstellende Kunst Graz (Àustria), Reinhard Latzko a la Musik Akademie der Stadt Basel (Suïssa) i Martin Löhr, solista de la Berliner Philharmoniker, a la Universitat der Künste Berlin (Alemanya). Ha rebut consells de Bernard Greenhouse, Maria Kliegel, Christophe Coin, Philipe Mueller, Asier Polo, Thomas Demenga, entre d’altres. El 2012 finalitzà el Màster de Gestió Cultural a la UOC.

 

Alfons Reverté, director

El director Alfons Reverté neix a Barcelona, en una família de músics. Es titulà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona en les especialitats de Clarinet, Solfeig, Harmonia, Composició, Instrumentació i Direcció d’Orquestra.

Paral·lelament, cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. Amplià els estudis de Direcció d’Orquestra a Anglaterra, seguint els cursos impartits por George Hurst, cap del Departament de Direcció de la Royal Academy of Music de Londres. També treballà a Anglaterra, entre d’altres, amb Lawrence Leonard, Robert Houlighan, Rodolfo Saglimbeni i Michael Rose.

Com a clarinetista és membre de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya – OBC des de l’any 1986 així com també de diversos grups de cambra. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres.

En el camp pedagògic, ha estat director de l’Orquestra Simfònica Diaula durant més de vint anys sent-ho en l’actualitat de la Jove Orquestra de la Garriga. Així mateix, és professor a diversos cursos de música de cambra i de pràctica orquestral. Ha col·laborat com a director amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya així com amb diversos conservatoris de l’Estat. Així mateix també és director de l’Orquestra Ars Mèdica del Col.legi de Metges de Barcelona.

Ha dirigit a l’Estat, entre d’altres, l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, l’Orquesta Sinfónica de La Coruña, l’Orquestra Simfònica de les Balears, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquesta Sinfónica Pablo Sarasate de Pamplona, la Banda Municipal de Barcelona, així com també l’Orquestra de Cambra de Cervera i l’Orquestra de Cambra Barcelona 216.

L’any 1999 fou nomenat director assistent de l’OBC, càrrec que desenvolupà fins a l’any 2002, any en que va ser nomenat Director Titular i Artístic de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida.

Fruit d’una primera gira convidat per diverses orquestres argentines i rebuda amb gran èxit de crítica, fou novament convidat per dirigir l’Orquestra Simfònica de San Juan. També ha dirigit recentment les Orquestres del Mittelsächsisches Theater de Freiberg (Alemanya), de la Ràdio de Sòfia (Bulgària), d’Uppsala (Suècia), la Cappella Gedanensis de Gdansk (Polònia), etc. Entre les seves properes invitacions destaquen novament Argentina, Polònia i Rússia.

Paral·lelament, ha dut una intensa activitat operística que li ha permès treballar com a director assistent al costat de prestigiosos directors del panorama líric internacional como Pinchas Steinberg, Giuliano Carella, Christian Zacharias o Marco Armiliato, entre altres i també amb cantants com Maria Guleghina, Ainhoa Arteta, Irina Mishura, José Cura, Marco Berti o Carlos Álvarez, entre molts altres.