La força de les idees

Concert organitzat pel Grup empresarial ICG
i la Fundació ICG
 
Divendres, 22 de setembre de 2023 – 19 h
Lleida. Auditori Enric Granados

Accés amb rigorosa invitació

ICG, juntament amb l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i l’Orfeó Lleidatà, donen la benvinguda al nou curs amb una nova edició de ‘La Força de les Idees’.

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell oferirà, sota la direcció d’Alfons Reverté, dues suites simfòniques de sengles ballets que ens acosten al món dels contes, de la fantasia i fins i tot dels somnis. Son les suites d’El Trencanous i d‘El Llac dels Cignes, dos dels ballets més coneguts de la història.

Totes dues creacions són obra del compositor romàntic Piotr Ilitx Txaikovski. Estrenat el 1892, ‘El Trencanous’ ens explica una història nadalenca, amb molts elements que s’han anat incorporant a la imatgeria pròpia d’aquestes festes, i on les joguines, fins i tot les trencades, prenen vida o es barregen amb la realitat, en un univers de fantasia i de somnis de la mà d’una nena, la Clara. Pel que fa a ‘El Llac dels Cignes’, que va veure la llum el 1877, ens trasllada a un lloc comú en el terreny dels contes: enamoraments, enganys, visions insospitades, donzelles, prínceps,… un escenari recurrent amb una música encisadora, capaç de donar vida a éssers fantàstics, tan humans com alats.

La tecnologia vindrà de la mà de l’artista visual d’art generatiu Alba G. Corral, qui glossarà amb imatges creades en directe la música que estarem escoltant. Per si no fos poc gaudirem també d’una pinzellada de dansa, amb la participació de dos ballarins, Bernat Escanilla i Paula Patsí, membres de la Companyia de Dansa Montse Esteve.

El concert es clourà afegint-se a aquesta festa l’Orfeó Lleidatà, interpretant conjuntament amb l’OJC l’espectacular Dies Irae del Requiem de Karl Jenkins i el conegudíssim Va Pensiero de l’òpera Nabucco de Giuseppe Verdi.


Programa

El Trencanous Suite Op. 71a                    P. I. TXAIKOVSKI

  1. Obertura Miniatura
  2. Danses característiques
    • Marxa
    • Dansa de la Fada de Sucre
    • Dansa russa. Trépak
    • Dansa àrab
    • Dansa xinesa
    • Dansa dels Mirlitons
  3. III. Vals de les Flors     

El Llac del Cignes Suite Op. 20a              P. I. TXAIKOVSKI

  1. Vals
  2. Escena
  3. Odette i el Príncep
  4. Dansa dels cignes
  5. Dansa hongaresa. Czardes
  6. Masurca

Nabucco. Va pensiero                                G. VERDI

Requiem. Dies Irae                                      K. JENKINS


Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Orfeó Lleidatà Director: Pol Pastor
Bernat Escanilla i Paula Patsí, ballarins
Montse Esteve, coreògrafa
Alfons Reverté, director


Alfons Reverté Casas
Director

Nascut a Barcelona, en el si d’una família de músics, es titulà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona en les especialitats de Clarinet, Solfeig, Harmonia, Composició, Instrumentació i Direcció d’Orquestra. Paral·lelament, cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. Amplià els estudis de Direcció d’Orquestra a Anglaterra, seguint els cursos impartits per George Hurst, cap del Departament de Direcció de la Royal Academy of Music de Londres. Així mateix, treballà també a Anglaterra, entre d’altres, amb Lawrence Leonard, Robert Houlighan, Rodolfo Saglimbeni i Michael Rose.

Com a clarinetista és membre de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya – OBC des de l’any 1986 així com també de diversos grups de cambra. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres, interpretant amb l’OBC el concert per a Corno di Bassetto de J. Backofen i amb l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic així com amb les orquestres simfòniques de Salta i San Juan (Argentina) el concert també per a Corno di Bassetto d’Allesandro Rolla. Estrenà amb l’OBC al Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Lawrence Foster, el Concert per a clarinet baix i Orquestra “Blue Mosaics” que li dedicà el compositor nord-americà R. Patterson.

En el camp pedagògic, ha estat director de l’Orquestra Simfònica Diaula durant més de vint anys sent-ho en l’actualitat de la Jove Orquestra de la Garriga. És professor a diversos cursos de música de cambra i de pràctica orquestral. Ha col·laborat com a director amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya així com amb diversos conservatoris de l’Estat. Així mateix també és director de l’Orquestra Ars Mèdica del Col·legi de Metges de Barcelona.

Ha dirigit a l’Estat, entre d’altres, l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, l’Orquesta Sinfónica de La Coruña, l’Orquestra Simfònica de les Balears, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquesta Sinfónica Pablo Sarasate de Pamplona, la Banda Municipal de Barcelona, així com també l’Orquestra de Cambra de Cervera i l’Orquestra de Cambra Barcelona 216. L’any 1999 fou nomenat Director Assistent de l’OBC, càrrec que desenvolupà fins a l’any 2002, any en què fou nomenat Director Titular i Artístic de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC, recolzada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Fruit d’una primera gira convidat per diverses orquestres argentines i rebuda amb gran èxit de crítica, ha estat novament convidat per a dirigir l’Orquestra Simfònica de San Juan. També ha dirigit recentment l’Orquestra del Mittelsächsisches Theater de Freiberg (Alemanya) així com la Capella Gedanensis de Gdansk (Polònia), l’Orquestra Simfònica d’Uppsala (Suècia) i la de la Ràdio de Sòfia (Bulgària).

Paral·lelament ha dut una intensa activitat operística que li ha permès treballar com a director assistent al costat de prestigiosos directors del panorama líric internacional como Pinchas Steinberg, Giuliano Carella, Christian Zacharias o Marco Armiliato, entre altres i també amb cantants como Maria Guleghina, Ainhoa Arteta, Irina Mishura, José Cura, Marco Berti o Carlos Álvarez, entre molts altres. Aquesta activitat ha vingut enriquida amb les noves responsabilitats que li suposà el fet que l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC sigui l’orquestra titular del nou Teatre de l’Òpera – La Llotja de Lleida des del moment de la seva inauguració el gener de 2010 en què dirigí Il Trovatore de G.Verdi.

Més informació a:  www.alfonsreverte.com


Músics de l’OJC

Violí I
Raúl GARCÍA (concertino)
Mar ALDOMÀ
Natàlia CRESPO
Gemma FREIXES
Oriol GONZÁLEZ
Roger JUNYENT
Ivan LAUNES
Joan SANCHO

Violí II
Núria CABALLÉ
Estefania BELLMUNT
Conxa BOYERO
Norbert LLORCA
Alba PANADÉS
Virginia SANAGUSTÍN

Viola
Eduard BOLEDA
Xavier BALCELLS
Núria GARCIA
Josep Enric PUIG
Jordi ROURE

Violoncel
Ònia TOMÀS
Andreu MARCO
Ester TRILLA
Jesús VALLS

Contrabaix
Rafael ESTEVE
Sergi GUBERT
Pere LOEWE

Flauta travessera
Xesco GRAU
Fedra BORRÀS
Enric RIBALTA

Oboè
Guillem VILAR
Laura ARANDA

Clarinet
Mateu FERRÉ
Víctor LLEIXÀ

Fagot
Ramon ARAGALL
Arneu JUANCO

Trompa
Julio GARGALLO
David ARNAU
Joan CAMPS
David FOLCH

Trompeta
Helio GARCIA
Jaume ALER

Trombó
Guillem DOMINGO
Francina MERCADAL

Trombó baix
Àlex HUGUET

Tuba
Jaume GIRIBET

Percussió
Miguel Àngel FORNER
Eloi GUMÀ
David VERGÉ

Arpa
Teresa ESPUNY

Teclat
Santi RIU

Producció
Mireia BRANDON

Regidoria
Robert CANELA
Jaume LLOBET

Comparteix: