José Cura dirigeix la Julià Carbonell

Dissabte 17 de desembre – 20:30 h.
Auditori Enric Granados, Lleida – Compra d’entrades

 

Per acabar l’any tindrem un convidat de luxe; ni més ni menys que José Cura. El mundialment reconegut tenor i director d’orquestra ha volgut estar amb nosaltres dirigint un programa que ens permetrà gaudir de diverses visions musicals del Nou Continent, començant amb el conegudíssim Adagio per a cordes de Samuel Barber i per la càlida música de l’Amèrica Llatina de la mà d’Astor Piazzolla i seguint amb la Simfonia del Nou Món d’Antonin Dvorak. Tot un regal per acabar l’any!

Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Director: José Cura

Obres de: Barber, Piazzolla, Dvorak…

PROGRAMA

Adagio per a cordes
Samuel Barber
Tangazo Astor Piazzolla
Simfonia núm. 9, Op. 95, en mi menor, “Del Nou Món”                 Antonin Dvorak

 

 

Jose Cura

José Cura

Aclamat mundialment per les seves intenses i originals interpretacions de personatges d’òpera, així com pels seus concerts innovadors i poc convencionals, José Cura és habitual en els teatres més prestigiosos del món.

Però Cura és molt més que una estrella de l’òpera: com a compositor i director d’orquestra, com regista i escenògraf afirmat, José Cura és un artista polifacètic abocat a utilitzar la música per entretenir i educar.

Després d’estudiar Composició i Direcció d’Orquestra a la seva ciutat natal, Rosario, José Cura es trasllada a Buenos Aires el 1984. Amb la finalitat d’augmentar experiència teatral, de 1984 a 1988 treballa en un dels cors professionals del Teatre Colón. Fins a 1991, any en què es muda a Europa, per iniciar una carrera de cantant que es tornaria llegendària.

El 1999, José Cura reprèn la seva activitat de director, havent treballat des de llavors amb orquestres com la London Symphony, la Filharmònica de Viena, Sinfonia Varsovia, l’Orquestra Toscanini, i la Filharmònica d’Hongria, entre d’altres, tant en presentacions operístiques com simfòniques. José Cura ha publicat diversos enregistraments simfònics molt ben rebuts, inclosa una poderosa versió de la Simfonia núm. 2 de Rachmaninov: «He escoltat diversos enregistraments d’aquest treball recentment. La de Janssons amb la St. Petersburg sona més natural, però no té el mateix impuls que el de Cura. La d’Sanderling amb la Philharmonia és molt més àmplia, però no és ni remotament tan excitant. La malmesa i retallada versió de Svetlanov dels anys 60 és potser la més propera en urgència a la de Cura. Una interpretació somiada, però que mai van imaginar que experimentarien. «(Classic Music Editor).

L’any 2007, l’estrena mundial de La Commedia è finita -una recreació, en el veritable sentit de la paraula, de Pagliacci acompanyada de dansa i pantomima, dissenyada i dirigida per José Cura-, marca el principi de la seva carrera de regista i escenògraf. El 2010 José Cura dissenya i dirigeix l’escena i protagonitza Samson et Dalila de Saint-Saëns ‘s a la Badisches Staatstheater, cisellant una hàbil i innovadora presentació del clàssic francès: «L’excepcional projecte va prestar ales al conjunt, amb un resultat artístic que donaria prestigi a qualsevol escenari operístic internacional «(Opernglas). La producció està disponible en DVD. L’aplaudiment unànime d’audiència i crítica per La Rondine (Opéra national de Lorraine), i per Cavalleria Rusticana i Pagliacci (Opéra Royal de Wallonie), ambdues el 2012, el van consolidar com un regista d’excepció. La seva producció d’Otello al Teatre Colón de Buenos Aires va ser seleccionada per votació internacional com un dels espectacles més reeixits del 2013. Una especial menció mereixen les seves dues últimes produccions com a director d’escena i escenògraf, La Bohème, per a la Royal Opera d’Estocolm, novembre 2015, i Turandot, per l’Òpera Royal de Wallonie, el setembre 2015. Totes dues concepcions van merèixer l’aplaudiment unànime de la crítica i del públic, havent-se replicat la Bohème vint-i-set vegades en la temporada 2015-2016 del teatre de la capital Sueca.

L’any 2014 va marcar el retorn de José Cura a la seva activitat com a compositor: al novembre la South Bohemian Opera (República Txeca), va estrenar el seu Stabat Mater escrit el 1989 i, per Pasqua de 2015, després del seu retorn com a Don José a la Scala, es va realitzar al Teatre Massimo de Catània l’estrena mundial de la seva Magnificat, escrit en 1988.

Al maig del 2015, el Mestre Cura va ser nomenat «Artista Resident» de l’Orquestra Simfònica de Praga. Com a part dels seus compromisos amb aquesta prestigiosa formació, no només dirigirà dos concerts simfònics per temporada, sinó que també estrenarà algunes de les seves composicions com els Set Sonets, basats en poesies de Pablo Neruda, l’estrena txeca de la seva Magnificat i l’estrena mundial de seu oratori Ecce Homo.

El 6 de juny del 2015, José Cura va ser distingit pel Senat Argentí amb el Premi Domingo Faustino Sarmiento, pels seus èxits en educació i cultura.

Per a més informació: http://josecura.com.

 
Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Violins I  
  Joan ESPINA
  M. del Mar ALDOMÀ
  Anna CARNÉ
  Natàlia CRESPO
  Oriol GONZÀLEZ
  Rebeca OLMEDO
  Eugènia OSTAS
  Marcel PASCUAL
  Andrea PEREZ
  Joan SANCHO
Violins II  
  Joan MARSOL
  Estefania BELLMUNT
  Conxa BOYERO
  Núria CABALLÉ
  Gemma FREIXES
  Núria PASCUAL
  Cati SANTOS
  Òscar VILAPRINYÓ
Violes  
  Eduard BOLEDA
  Jordi ARMENGOL
  Xavier BALCELLS
  M. del Carme BARREÑA
  Neus GARRAVÉ
  Jordi ROURE
Violoncels  
  Teresa VALLS
  Marta LLONA
  Xavier ROIG
  Ònia TOMÀS
  Mariona TUSET
Contrabaix  
  Guillermo PRATS
  Rafael ESTEVE
  Sergi GUBERT
Flauta  
  Xesco GRAU
  Fedra BORRÀS
Oboè  
  Encarna MONZÓ
  Màxim SOLANES
Clarinet  
  Mateu FERRÉ
  Víctor LLEIXÀ
Fagot  
  Ramon ARAGALL
  Rosa Maria CASES
Trompes  
  Júlio GARGALLO
  Raül GARRIDO
  Joan CAMPS
  David FOLCH
Trompetes  
  Helio GARCIA
  Nicola BARRECA
Trombons  
  Jordi MASIP
  Guillem DOMINGO
  Raül BRENCHAT (trombó baix)
Tuba  
  Alberto VÁZQUEZ
Percussió  
  Dani GUISADO
  Fran SANCHEZ
Piano  
  Santi RIU