9è Festival d’Astronomia del Montsec. Els planetes

Diumenge, 15 d’octubre de 2023 – 19 h
Àger. Col·legiata de Sant Pere

Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscriure’s a visitescultura@ager.cat
Whatsapp: 606 251 476

L’OJC homenatja la gran figura de Joan Oró amb un concert a la Col·legiata de Sant Pere d’Àger. Un espai únic situat en una zona ideal per observar la immensitat dels astres.

Com no podia ser d’una altra manera, el repertori d’aquest programa està compost per obres relacionades amb el món astronòmic. Podrem gaudir de la versió de J. Roure d’Els Planetes de G. Holst, formada de 7 moviments, un per a cada planeta; i de l’obra musical del compositor i astrònom W. Herschel, descobridor del planeta Urà.

Acompanyeu-nos en aquest viatge per l’espai!

Programa

 • Simfonia núm. 20    W. HERSCHEL
  1. Allegro
 • Suite “Els Planetes” op. 32 (arr. per a orquestra de cambra de Jordi Roure)     G. HOLST
  1. Mart, el portador de la guerra
  2. Venus, el portador de la pau
  3. Mercuri, el missatger alat
  4. Júpiter, el portador de l’alegria
  5. Saturn, el portador de la vellesa
  6. Urà, el màgic
  7. Neptú, el místic

Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Alfons Reverté, directorAlfons Reverté Casas
Director

Nascut a Barcelona, en el si d’una família de músics, es titulà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona en les especialitats de Clarinet, Solfeig, Harmonia, Composició, Instrumentació i Direcció d’Orquestra. Paral·lelament, cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. Amplià els estudis de Direcció d’Orquestra a Anglaterra, seguint els cursos impartits per George Hurst, cap del Departament de Direcció de la Royal Academy of Music de Londres. Així mateix, treballà també a Anglaterra, entre d’altres, amb Lawrence Leonard, Robert Houlighan, Rodolfo Saglimbeni i Michael Rose.

Com a clarinetista és membre de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya – OBC des de l’any 1986 així com també de diversos grups de cambra. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres, interpretant amb l’OBC el concert per a Corno di Bassetto de J. Backofen i amb l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic així com amb les orquestres simfòniques de Salta i San Juan (Argentina) el concert també per a Corno di Bassetto d’Allesandro Rolla. Estrenà amb l’OBC al Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Lawrence Foster, el Concert per a clarinet baix i Orquestra “Blue Mosaics” que li dedicà el compositor nord-americà R. Patterson.

En el camp pedagògic, ha estat director de l’Orquestra Simfònica Diaula durant més de vint anys sent-ho en l’actualitat de la Jove Orquestra de la Garriga. És professor a diversos cursos de música de cambra i de pràctica orquestral. Ha col·laborat com a director amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya així com amb diversos conservatoris de l’Estat. Així mateix també és director de l’Orquestra Ars Mèdica del Col·legi de Metges de Barcelona.

Ha dirigit a l’Estat, entre d’altres, l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, l’Orquesta Sinfónica de La Coruña, l’Orquestra Simfònica de les Balears, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquesta Sinfónica Pablo Sarasate de Pamplona, la Banda Municipal de Barcelona, així com també l’Orquestra de Cambra de Cervera i l’Orquestra de Cambra Barcelona 216. L’any 1999 fou nomenat Director Assistent de l’OBC, càrrec que desenvolupà fins a l’any 2002, any en què fou nomenat Director Titular i Artístic de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC, recolzada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Fruit d’una primera gira convidat per diverses orquestres argentines i rebuda amb gran èxit de crítica, ha estat novament convidat per a dirigir l’Orquestra Simfònica de San Juan. També ha dirigit recentment l’Orquestra del Mittelsächsisches Theater de Freiberg (Alemanya) així com la Capella Gedanensis de Gdansk (Polònia), l’Orquestra Simfònica d’Uppsala (Suècia) i la de la Ràdio de Sòfia (Bulgària).

Paral·lelament ha dut una intensa activitat operística que li ha permès treballar com a director assistent al costat de prestigiosos directors del panorama líric internacional como Pinchas Steinberg, Giuliano Carella, Christian Zacharias o Marco Armiliato, entre altres i també amb cantants como Maria Guleghina, Ainhoa Arteta, Irina Mishura, José Cura, Marco Berti o Carlos Álvarez, entre molts altres. Aquesta activitat ha vingut enriquida amb les noves responsabilitats que li suposà el fet que l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC sigui l’orquestra titular del nou Teatre de l’Òpera – La Llotja de Lleida des del moment de la seva inauguració el gener de 2010 en què dirigí Il Trovatore de G.Verdi.

Més informació a:  www.alfonsreverte.com


Músics de l’OJC

Violí I
Raúl GARCÍA (concertino)
Mar ALDOMÀ
Natàlia CRESPO
Roger JUNYENT
Josep MANRESA
Joan SANCHO

Violí II
Núria CABALLÉ
Estefania BELLMUNT
Conxa BOYERO
Gemma FREIXES
Núria PASCUAL

Viola
Eduard BOLEDA
Jordi ARMENGOL
Xavier BALCELLS
Aurora MATÍAS
Josep Enric PUIG

Violoncel
Teresa VALLS
Marta LLONA
Ònia TOMÀS

Contrabaix
Rafael ESTEVE
Jordi SOLER

Flauta travessera
Xesco GRAU

Oboè
Màxim SOLANES

Clarinet
Víctor LLEIXÀ

Fagot
Ramon ARAGALL

Trompa
Julio GARGALLO
David ARNAU

Trompeta
Helio GARCIA
Jordi GARCIA

Trombó baix
Miguel RODRÍGUEZ

Timpani
Francisco MONTAÑÉS

Percussió
Juan Francisco RUIZ

Arpa
Teresa ESPUNY

Teclat
Jordi ROURE

Producció
Mireia BRANDON

Regidors
Robert CANELA
Darío DÍAZ
Jaume LLOBET
Amadeu SEGURA