Passió gitana

Diumenge 29 de maig de 2022 – 19 h
Lleida. Auditori Enric Granados – Venda d’entrades

L’OJC, en aquest any d’aniversari i compromesa amb la tradició pianística lleidatana, estrena mundialment el Concierto Flamenco d’Abraham Espinosa, dedicat a Enric Granados. Serà en la versió de Cristina Casale, una destacadíssima pianista especialitzada en la seva música i que ens farà gaudir d’aquest virtuós concert. Juntament amb aquesta obra estrena podrem gaudir de dues obres emblemàtiques del gran Manuel de Falla; El Sombrero de Tres Picos i l’Amor Brujo. Una vetllada de foc i passió.

Programa

  • El Amor Brujo. Dansa del Foc     M. DE FALLA
  • “Duende» Concert flamenc per a piano i orquestra   A. ESPINOSA
    – Estrena mundial –
  • El Sombrero de Tres Picos. Suites Núm. 1 i 2     M. DE FALLA

Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Cristina Casale, piano
Alfons Reverté, director


Cristina Casale
Piano
Cristina Casale

Guardonada recentment amb la Creu d’Or AEFE de Foment Europeu per al seva labor cultural i amb el Premi Internacional de la creativitat al piano, aquesta intèrpret està considerada una de les pianistes més internacionals del nostre país.

Casale destaca per la seva gran versatilitat d’estils, temperament i gran virtuosisme, que plasma al piano i també fora d’aquest amb els seus concerts comentats. Un caràcter mediterrani poc habitual en el món pianístic que l’ha fet triomfar a sales tan rellevants com el Weill Carnegie Hall de Nova York.

S’inicià al piano amb la seva mare als 4 anys, continuant la seva formació al Conservatori del Liceu de Barcelona, més tard amb mestres del Conservatori de Moscú (Irina Zaritzkaja i Ilze Graubin) i amb el pianista francès Emmanuel Ferrer-Laloë. Va rebre consell musical en diverses ocasions d’Alícia de Larrocha.

A part dels seus recitals a Europa, destaquen les seves gires a USA, Colòmbia i la Xina, oferint sobretot un repertori comentat de peces de compositors catalans per tal de donar la màxima difusió de la nostra cultura a l’estranger.

Actualment Cristina Casale està centrada en la difusió de «Duende», el seu projecte més personal. A Duende, Casale treballa el repertori del jove compositor català Abraham Espinosa, un repertori que renova la clàssica a cop de flamenc amb un nivell de composició equivalent als millors compositors estrangers que van fusionar la clàssica amb altres gèneres, com Gershwin amb el jazz o Piazzolla amb el tango.

Amb el repertori «Duende», Casale pren el rol a la guitarra flamenca i expressa al piano no només les complexitats rítmiques i intensitat del flamenc, sino també la sensació de «taconeo» i tota la seva força.

El compositor Abraham Espinosa dedica a Casale aquest concert per a piano i orquestra anomenant «Duende» que sonarà per primera vegada a l’Auditori Enric Granados de Lleida.


Alfons Reverté
Director

alfons_reverte_5_1

Nascut a Barcelona, en el si d’una família de músics, es titulà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona en les especialitats de Clarinet, Solfeig, Harmonia, Composició, Instrumentació i Direcció d’Orquestra. Paral·lelament, cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. Amplià els estudis de Direcció d’Orquestra a Anglaterra, seguint els cursos impartits per George Hurst, cap del Departament de Direcció de la Royal Academy of Music de Londres. Així mateix, treballà també a Anglaterra, entre d’altres, amb Lawrence Leonard, Robert Houlighan, Rodolfo Saglimbeni i Michael Rose.

Com a clarinetista és membre de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya – OBC des de l’any 1986 així com també de diversos grups de cambra. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres, interpretant amb l’OBC el concert per a Corno di Bassetto de J. Backofen i amb l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic així com amb les orquestres simfòniques de Salta i San Juan (Argentina) el concert també per a Corno di Bassetto d’Allesandro Rolla. Estrenà amb l’OBC al Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Lawrence Foster, el Concert per a clarinet baix i Orquestra “Blue Mosaics” que li dedicà el compositor nord-americà R. Patterson.

En el camp pedagògic, ha estat director de l’Orquestra Simfònica Diaula durant més de vint anys sent-ho en l’actualitat de la Jove Orquestra de la Garriga. És professor a diversos cursos de música de cambra i de pràctica orquestral. Ha col·laborat com a director amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya així com amb diversos conservatoris de l’Estat. Així mateix també és director de l’Orquestra Ars Mèdica del Col·legi de Metges de Barcelona.

Ha dirigit a l’Estat, entre d’altres, l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, l’Orquesta Sinfónica de La Coruña, l’Orquestra Simfònica de les Balears, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquesta Sinfónica Pablo Sarasate de Pamplona, la Banda Municipal de Barcelona, així com també l’Orquestra de Cambra de Cervera i l’Orquestra de Cambra Barcelona 216. L’any 1999 fou nomenat Director Assistent de l’OBC, càrrec que desenvolupà fins a l’any 2002, any en què fou nomenat Director Titular i Artístic de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC, recolzada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Fruit d’una primera gira convidat per diverses orquestres argentines i rebuda amb gran èxit de crítica, ha estat novament convidat per a dirigir l’Orquestra Simfònica de San Juan. També ha dirigit recentment l’Orquestra del Mittelsächsisches Theater de Freiberg (Alemanya) així com la Capella Gedanensis de Gdansk (Polònia), l’Orquestra Simfònica d’Uppsala (Suècia) i la de la Ràdio de Sòfia (Bulgària).

Paral·lelament ha dut una intensa activitat operística que li ha permès treballar com a director assistent al costat de prestigiosos directors del panorama líric internacional como Pinchas Steinberg, Giuliano Carella, Christian Zacharias o Marco Armiliato, entre altres i també amb cantants como Maria Guleghina, Ainhoa Arteta, Irina Mishura, José Cura, Marco Berti o Carlos Álvarez, entre molts altres. Aquesta activitat ha vingut enriquida amb les noves responsabilitats que li suposà el fet que l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC sigui l’orquestra titular del nou Teatre de l’Òpera – La Llotja de Lleida des del moment de la seva inauguració el gener de 2010 en què dirigí Il Trovatore de G.Verdi.


Músics

Violí 
Joan ESPINA (concertino)
Mar ALDOMÀ
Natàlia CRESPO
Roser FARRÉ
Gemma FREIXES
Oriol GONZÁLEZ
Ruben HERRERA
Roger JUNYENT
Josep MANRESA
Joan SANCHO 

Violí II
Núria CABALLÉ
Estefania BELLMUNT
Conxa BOYERO
Susanna CODINA
Joan MESTRE
Núria PASCUAL
Virginia SANAGUSTÍN
Cati SANTOS

Viola
Xavier BALCELLS
Mamen BARREÑA
Eduard BOLEDA
Elsa CUSIDÓ
Josep Enric PUIG
Jordi ROURE

Violoncel
Ònia TOMÀS
Aina CARULLA
Marta LLONA
Ester TRILLA
Mariona TUSET

Contrabaix
Rafael ESTEVE
Sergi GUBERT
Jordi SOLER

Flauta travessera
Xesco GRAU
Fedra BORRÀS
Enric RIBALTA

Oboè
Encarna MONZÓ
Màxim SOLANES
Guillem VILAR

Clarinet
Víctor LLEIXÀ
Emilio CABELLO
Antonio CAMPOS

Fagot
Ramon ARAGALL
Rosa Maria CASES

Trompa
Julio GARGALLO
David ARNAU
Joan CAMPS
David FOLCH

Trompeta
Jaume ALER
Cesar FEMENIA
Xavier SEGURA

Trombó
Guillem DOMINGO
Francina MERCADAL
Arnau PASCUAL

Tuba
Jaume GIRIBET

Percussió
Francisco MONTAÑÉS
Miguel Angel FORNER
Eloi GOMÀ
Juan Francisco RUIZ
David VERGÉ
Francesc VIDAGANY

Piano
S. SOLÉ

Arpa
Teresa ESPUNY

Regidoria
Robert CANELA
Jaume LLOBET

Producció
Mireia BRANDON