Ecos de la Terra

Concert inaugural de la temporada

Dissabte, 8 de novembre de 2025 19 h
La Seu d’Urgell. Catedral de Santa Maria d’Urgell

El concert inaugural de la temporada 2025-26, ECOS DE LA TERRA, és una declaració de principis i vol fer palesa la voluntat de normalitzar la convivència de la cultura universal i la local, la cultura culta i la popular, i la creació contemporània amb els grans clàssics. Totes les seves obres estan inspirades en melodies populars de diferents països.

El concert s’inicia amb l’estrena d’una obra composta per un compositor lleidatà, Miquel de Jorge Artells, que ha estat encarregada gràcies al conveni amb l’AEOS i la SGAE que l’OJC ha aconseguit guanyar per concurs. Aquest encàrrec simbolitza l’arrelament de l’Orquestra Julià Carbonell (OJC) al seu territori, ja que pren com a base una melodia popular de les terres de Lleida. L’obra no només ret homenatge a la tradició musical del territori, sinó que també contribueix a la seva renovació i projecció cap al futur. La decisió d’encarregar aquesta peça emfatitza el compromís de l’OJC amb la creació contemporània i el suport als compositors vius. A més, aquesta estrena posa en valor la riquesa del folklore lleidatà, destacant-ne les seves melodies com a testimoni viu de la història i les emocions d’un poble.

La Suite japonesa de Gustav Holst és una obra d’esperit obert i curiós, en què el compositor britànic integra elements musicals inspirats en la cultura nipona. Aquesta obra connecta amb el concepte d’il·lusió des de la perspectiva del descobriment d’altres tradicions musicals i de l’exploració cultural. Holst, amb aquesta suite, crea una música plena de colors orquestrals que transmet la fascinació per mons llunyans, obrint la porta a la imaginació i al diàleg entre cultures.

La monumental Simfonia núm. 9 «Del nou mó de Dvorák és una de les obres més icòniques del repertori simfònic. Composta durant l’estada del compositor als Estats Units, aquesta simfonia representa una fusió entre el llenguatge musical europeu i les influències de les melodies espirituals afroamericanes i la música dels pobles nadius. L’elecció d’aquesta obra com a peça central del programa no és casual. Dvořák escrigué aquesta simfonia en un moment de canvi profund en la seva vida: instal·lat a un nou país i immers en un context cultural diferent, el compositor transforma aquesta vivència en una música que expressa tant l’enyorança com l’esperança d’un futur il·lusionant. En aquest sentit, connecta amb l’esperit d’aquesta temporada de l’OJC, que s’inicia sota una nova direcció artística i amb una mirada optimista cap al futur. La simfonia també simbolitza l’impuls vital de les noves etapes, convertint-se en una obra que celebra la força de les arrels alhora que abraça el canvi i la innovació. Aquesta obra culminarà el concert amb una injecció d’energia i positivisme, tancant el primer programa de la temporada amb un missatge clar: la música és capaç de transformar, il·luminar i emocionar.


Programa

Part I

 Obra encàrrec sobre melodia popular lleidatana – Miquel de Jorge Artells [12’]

Suite japonesa – Gustav Holst [15’]

  1. Prelude – Song of the Fisherman
  2. Ceremonial Dance
  3. Dance of the Marionette
  4. Interlude – Song of the Fisherman
  5. Dance under the Cherry Tree
  6. Finale – Dance of the Wolves

Part II

 Simfonia núm. 9 ‘Del nou món’ – Antonín Dvořák [40’]


Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Xavier Pagès-Corella, director


Xavier Pagès-Corella
Director artístic i titular de l’OJC

Xavier Pagès-Corella, nascut a Sant Pere de Ribes, és un músic d’una sòlida trajectòria caracteritzada per la seva creativitat i versatilitat. Al llarg de la seva carrera, ha destacat per una intensa tasca en la interpretació i divulgació del patrimoni musical català de tots els temps, amb el ferm propòsit de fer de la música una forma d’expressió propera, valuosa i socialment transformadora. Actualment, és el director artístic i titular de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, director del Barcelona Modern Ensemble, director associat de l’Orquestra de Cambra Catalana i professor al Conservatori Superior de Música del Liceu.

Va estudiar piano amb Montserrat Almirall i Margarita Serrat, composició amb Salvador Pueyo, direcció d’orquestra amb Albert Argudo, enginyeria industrial a l’ETSEIB i va ampliar els estudis de direcció al Conservatori de Viena. Ha dirigit formacions com l’Orquesta Ciudad de Granada, l’Orquestra Simfònica d’Eivissa, la Camerata Eduard Toldrà, la Giorquestra i la Cobla Sant Jordi — Ciutat de Barcelona. També ha dirigit formacions internacionals com l’Orquesta Sinfónica Sinaloa de las Artes, l’Orquesta de Mendoza, l’Orchestre de Catalogne, la Filarmonica Mihail Jora Bacău i la Thüringen Philharmonie. A més, va ser finalista del IV Concurs Internacional de Direcció de l’Orquesta de Córdoba i va rebre una menció especial al Concurs Internacional de Joves Directors de Besançon. Ha estat guardonat al X Premi Internacional de Composició Musical Andrés Gaos, el XVII Concurs Internacional de Composició Musical Ciutat de Tarragona i el Concurs Mirabent Magrans i ha rebut encàrrecs d’institucions com L’Auditori de Barcelona i el Palau de la Música Catalana. Tota la seva música està editada a Influx Sheet Music.