Diumenge, 1 d’agost – 19 h
Santa Eulàlia d’Erill la Vall
Aforament limitat. Preu entrada 2€ – Reserva d’entrades
L’OJC inicia un nou projecte, lligant música i patrimoni. És el Festival OJC – Patrimoni.
El Festival, centrat en la temporada d’estiu, s’inicia aquest any, amb un cicle de Música de cambra a les esglésies romàniques de la Vall de Boí.
Dos tresors, el romànic de les nostres terres i la música, interpretada per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC, es donen la mà per posar mútuament en relleu aquests dos grans valors culturals.
Programa
- INTRODUCCIÓ. L’INCONFORMISME
- Nocturn de cristall (Els tentacles, 1975)
- LA MORT
- La mort [Visat de trànsit, 1952/54]
- La mort no és un lament… [Ésser en el món, 1948]
- Pietat, Senyor! [Ésser per la mort, 1949]
- Posseir, poeta, aquest instant… [Ésser en el món, 1948]
- LLIBERTAT
- Finestra líquida [Documents, 1950]
- Front [Documents, 1950]
- El pacte, si volem [Arreu on valguin les paraules, 1966]
- Res més [Arreu on valguin les paraules, 1966]
- Què ens pertany [Arreu on valguin les paraules, 1966]
- DIMENSIONS MENTALS
- El creador. Enteniment. Doble. Combats personals. Nits en àcid [Dimensions mentals, 1948/1951]
- L’ALLIBERAMENT DE LA DONA. L’ERÒTICA
- Iniciació [Visat de trànsit, 1952/54]
- Tarda d’amor [Visat de trànsit, 1952/54]
- FINAL
- Potser [Reixes a través, 1944/52]
- Ara d’un núvol… [Esberla del silenci, 1956]
[Música]
Préludes (1927-1960) F. MOMPOU
La vie en rose (1945) É. PIAF
Univers Poètic Manuel de Pedrolo
Músics de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Jordi Castellà, piano
Xavier Hidalgo, dient
Marc Castellà, tractament visual
Jordi Castellà
Piano
Nascut a Cervera, inicia la seva formació musical al Conservatori d’aquesta mateixa ciutat, finalitzant els estudis superiors de piano al Conservatori Superior de Música de Barcelona sota el mestratge de Jordi Vilaprinyó, obtenint les màximes qualificacions. Amplia els seus coneixements realitzant estudis de postgrau amb el mestre Miquel Farré. En la seva formació trobem també noms de prestigi com Sofia Puche, Ramon Coll, Anna Barutti, Stanislav Pochekin, Manel Camp, Antoni Besses i Ludovica Mosca, entre altres.
Jordi Castellà ha actuat com a solista en sales tan emblemàtiques com el Palau de la Música Catalana, L’Auditori de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, l’Auditori Enric Granados de Lleida o la Fundación Juan March de Madrid. Algunes de les seves actuacions han estat enregistrades o emeses en directe per importants mitjans de comunicació com Ràdio Nacional d’Espanya o Catalunya Música. Jordi Castellà és també guanyador dels concursos Joan Massià de Barcelona, Joves Intèrprets de Vilafranca del Penedès, d’interpretació de J. S. Bach de Sant Cugat del Vallès i Música Viva de Cervera.
En l’apartat de música de cambra destaquen projectes com “Diabolus in Trio” o el grup de música contemporània “Tactum”. Pel que fa a l’orquestra, ha realitzat múltiples col·laboracions amb formacions com l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC), Orquestra Nacional de Lituània o Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), sota la direcció de Carl Davis, Josep Pons, Ernest Martínez-Izquierdo, Alfonso Casado, Joan Albert Amargós, Salvador Brotons, Manel Valdivieso o Alfons Reverté, entre altres.
També com a compositor ha obtingut diferents premis i reconeixements, entre els quals el primer premi en els concursos de composició de música per a cobla Masquefa i Montgrins, de composició de sardanes de Mollet del Vallès, de composició per a octet de trombons de Catalunya i els premis Catalunya de composició coral. Algunes de les seves obres més reeixides han estat les cantates “L’Espill Encantat” i “La Corona de Coloms” o les sardanes “Llavor” i “Tardoral”.
Actualment combina la seva activitat concertística amb la docent al Conservatori Professional de Música de Cervera. És també fundador i director de l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior, i pianista de repertori del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida, que dirigeix Xavier Puig, i de la Càtedra Internacional Emili Pujol de Cervera.
Dient
Nascut a Cervera, s’inicia als 15 anys al teatre amateur amb el grup Brot Escènic. Es professionalitza amb El verí del teatre (Rodolf Sirera), compartint escena amb l’actor Jordi C. Morales, sota la direcció de Pep Oriol. Amb aquesta producció guanya el premi d’interpretació als concursos del Bruc, Piera i Cullera, a la comunitat Valenciana.
En els darrers anys aprofundeix en la recerca i creació d’espectacles d’àmbit literari i musical: Sons nous per a paraules velles (Any Llull) amb Carmina Marsinyach i Jaume Llobet, Música barroca i poetes emergents (J.S. Bach), Homenatge a Salvador Espriu, el Maria Canals porta cua, El Sometent (poema simfònic per a narrador i orquestra, composat per Xavier Pagès i Corella) dins el marc de la Càtedra Cervera, Emili Pujol, Platero y yo (amb el guitarrista Guillem Pérez-Quer) al Vila closa i més recentment Univers Poètic Manuel de Pedrolo, (amb música de Frederic Mompou) i estreta col·laboració amb els germans Castellà, pianistes. Encàrrec de la Fundació Manuel de Pedrolo i el premi literari 7 lletres.
Durant l’any 2019, és director artístic i d’escena, de l’espectacle musical L’Espill Encantat, (composat per Jordi Castellà). Coproductor i codirector (amb Sílvia Ponts) de la Mostra de MicroTeatre “A Pèl”, actor a Temps d’Universitat i El Misteri de Iunia (amb Albert Parra), dient a Albada d’un llarg camí (Itinerari Ferranià) i actor de l’obra de teatre Els Jugadors (de Pau Miró, en una producció de La Famiglia).
Marc Castellà Bové
Tractament visual
Nascut a Cervera, és una persona implicada amb tot tipus de manifestacions culturals i artístiques. Graduat en pedagogia del piano i titulat de màster en estudis avançats en interpretació musical en l’especialitat de piano, a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), combina la vessant concertística i docent amb la fotografia, la comunicació audiovisual i la producció d’espectacles.
Les classes del mestre Jordi Camell són la base de la seva formació pianística. Realitza concerts a les sales més emblemàtiques del país, on comparteix escenari amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), amb la formació instrumental BCN216, amb LleidArt Ensemble, amb l’Orquestra del Curs Internacional de Música de Cervera i amb l’arpista Esther Piñol, entre altres. És pianista de repertori al Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida (CCAEG) i de la Càtedra Cervera Emili Pujol.
És professor al Conservatori de Cervera on participa activament en el desenvolupament de produccions interdisciplinàries, com l’Espill Encantat i Tot anirà bé, guanyadores dels Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya, en les categories de “millor espectacle en directe” i de “millor producció en vídeo”, respectivament.
Entre els diversos projectes que realitza, destaquen la direcció i l’enregistrament del vídeo de Cervera Capital de la Cultura Catalana, els treballs fotogràfics que duu a terme per Arie Bestebreur & SDK Vof (Mobile World Congress de Barcelona), Blaumut i l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC), el tractament visual a l’espectacle poèticomusical Univers Poètic Manuel de Pedrolo i la producció de l’espectacle #Bachendansa, amb la Jove Companyia de Dansa de l’Escola Montse Esteve (Ed+) i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior (OCCI).