La Primera de Mahler

Diumenge, 23 d’octubre de 2022 – 19 h
Lleida. Auditori Enric Granados – Venda d’entrades

L’OJC us presenta una obra titànica, un monument de la música simfònica, la Primera Simfonia de Gustav Mahler. Ho fa, tot celebrant el seu 20è aniversari, de la mà d’un dels seus projectes pedagògics més emblemàtics, l’Acadèmia OJC – 2022, pensada per acompanyar en el camí cap a la vida professional als estudiants de música que destaquen per la seva excel·lència. Present i futur de la vida musica lleidatana se sumen per donar vida a aquesta obra tan meravellosa que l’OJC interpreta per primer cop, mirant al futur amb esperança.

Programa

Simfonia núm. 1, en Re Major, «Tità»        MAHLER

  1. Langsam, schleppend. Wie ein Naturlaut(Lent, arrossegat. Com un so de la naturalesa)
  2. Kräftig bewegt, doch nicht zu schnell(Mogut, amb força, però no massa ràpid)
  3. Feierlich und gemessen, ohne zu schleppen(Marxa fúnebre. Solemne i mesurada, sense arrossegar)
  4. Stürmisch bewegt(Mogut, tempestuosament)
Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Acadèmia OJC – 2022
Alfons Reverté, director

Alfons Reverté Casas
Director titular i artístic

 

alfons_reverte_5_1

Nascut a Barcelona, en el si d’una família de músics, es titulà al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona en les especialitats de Clarinet, Solfeig, Harmonia, Composició, Instrumentació i Direcció d’Orquestra. Paral·lelament, cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona. Amplià els estudis de Direcció d’Orquestra a Anglaterra, seguint els cursos impartits per George Hurst, cap del Departament de Direcció de la Royal Academy of Music de Londres. Així mateix, treballà també a Anglaterra, entre d’altres, amb Lawrence Leonard, Robert Houlighan, Rodolfo Saglimbeni i Michael Rose.

Com a clarinetista és membre de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya – OBC des de l’any 1986 així com també de diversos grups de cambra. Ha actuat com a solista amb diverses orquestres, interpretant amb l’OBC el concert per a Corno di Bassetto de J. Backofen i amb l’Orquestra de Cambra del Reial Cercle Artístic així com amb les orquestres simfòniques de Salta i San Juan (Argentina) el concert també per a Corno di Bassetto d’Allesandro Rolla. Estrenà amb l’OBC al Palau de la Música Catalana, sota la direcció de Lawrence Foster, el Concert per a clarinet baix i Orquestra “Blue Mosaics” que li dedicà el compositor nord-americà R. Patterson.

En el camp pedagògic, ha estat director de l’Orquestra Simfònica Diaula durant més de vint anys sent-ho en l’actualitat de la Jove Orquestra de la Garriga. És professor a diversos cursos de música de cambra i de pràctica orquestral. Ha col·laborat com a director amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya així com amb diversos conservatoris de l’Estat. Així mateix també és director de l’Orquestra Ars Mèdica del Col·legi de Metges de Barcelona.

Ha dirigit a l’Estat, entre d’altres, l’OBC, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, l’Orquesta Sinfónica de Tenerife, l’Orquesta Sinfónica de La Coruña, l’Orquestra Simfònica de les Balears, l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquesta Sinfónica Pablo Sarasate de Pamplona, la Banda Municipal de Barcelona, així com també l’Orquestra de Cambra de Cervera i l’Orquestra de Cambra Barcelona 216. L’any 1999 fou nomenat Director Assistent de l’OBC, càrrec que desenvolupà fins a l’any 2002, any en què fou nomenat Director Titular i Artístic de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC, recolzada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Fruit d’una primera gira convidat per diverses orquestres argentines i rebuda amb gran èxit de crítica, ha estat novament convidat per a dirigir l’Orquestra Simfònica de San Juan. També ha dirigit recentment l’Orquestra del Mittelsächsisches Theater de Freiberg (Alemanya) així com la Capella Gedanensis de Gdansk (Polònia), l’Orquestra Simfònica d’Uppsala (Suècia) i la de la Ràdio de Sòfia (Bulgària).

Paral·lelament ha dut una intensa activitat operística que li ha permès treballar com a director assistent al costat de prestigiosos directors del panorama líric internacional como Pinchas Steinberg, Giuliano Carella, Christian Zacharias o Marco Armiliato, entre altres i també amb cantants como Maria Guleghina, Ainhoa Arteta, Irina Mishura, José Cura, Marco Berti o Carlos Álvarez, entre molts altres. Aquesta activitat ha vingut enriquida amb les noves responsabilitats que li suposà el fet que l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC sigui l’orquestra titular del nou Teatre de l’Òpera – La Llotja de Lleida des del moment de la seva inauguració el gener de 2010 en què dirigí Il Trovatore de G.Verdi.


Músics Acadèmia OJC 2022
(*) Membres de l’Acadèmia OJC 2022

Violí I
Joan SANCHO (concertino)
Jana BOETTI*
Múnia BONAVIA*
Alba BONET*
Dasio CASTRO
Natàlia CRESPO
Roser FARRÉ
Cristina FLORUC*
Gemma FREIXES
Oriol GONZÀLEZ
Rubén HERRERA
Josep MANRESA
Marcel PASCUAL

Violí II 
Núria CABALLÉ
Júlia BARÓ*
Martina Li CARDONA*
Susanna CODINA
Ivan LAUNES
Ona LAUNES*
Patricia MARTÍ*
Joan MESTRE
Núria PASCUAL
Virginia SANAGUSTÍN
Álvaro SÁNCHEZ*
Cati SANTOS

Viola 
Jordi ARMENGOL
Xavier BALCELLS
Guillem GARCIA*
Neus GARRAVÉ
Aurora MATÍAS
Laia PRATS*
Josep Enric PUIG
Beth RIUS*
Jordi ROURE 

Violoncel
Marta LLONA
Júlia BONET*
Jordi GALLÉN
Elena GASÓS*
Aina PÉREZ*
Xavier ROIG
Ònia TOMÀS
Ester TRILLA

Contrabaix
Rafael ESTEVE
Joan Maria AÑÉ*
Francho Antón CASETELLS*
Denis GROSU*
Sergi GUBERT
Jordi SOLER

Flauta
Xesco GRAU
Fedra BORRÀS
Maria LÓPEZ*
Enric RIBALTA

Oboè
Encarna MONZÓ
Andrea Cristina BUDAU*
Oriol HERNÁNDEZ*
Màxim SOLANES

Clarinet
Mateu FERRÉ
Antonio CAMPOS
Víctor LLEIXÀ
Albert PIÑOL*

Fagot
Ramon ARAGALL
Rosa Maria CASES
Arnau JUANCO

Trompa
Julio GARGALLO
Marc ANGUERA
Joan CAMPS
Ricard FELIP
David FOLCH
Raül GARRIDO
Nicolás LÓPEZ*

Trompeta
Andreu MOROS
Jaume ALER
Miquel CAMPS*
Jordi Antoni GARCIA*

 Trombó
Pau CARBONELL
Berta ÁLVAREZ
Guillem DOMINGO

Tuba
Jaume GIRIBET

Timpani
Francisco MONTAÑÉS

Percussió
Miguel Angel FORNER
Juan Francisco RUIZ
David VERGÉ
Francesc VIDAGANY

Arpa
Teresa ESPUNY

Producció
Mireia BRANDON

Regidoria
Robert CANELA
Jaume LLOBET

Comparteix: