Acadèmia OJC – 2016

Acadèmia_OJC_2016

Article publicat el 2 de març de 2016 a la Revista Musical Catalana.
L’original: aquí

Per Santi Riu

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida va incorporar en la seva darrera producció –els dies 20 i 21 de febrer passat– vint-i-tres alumnes lleidatans com a part del projecte pedagògic Acadèmia OJC, per mitjà del qual estudiants avantatjats participen en l’experiència de tocar dins d’una formació professional. D’aquests, tretze provenien del Conservatori de Música de Cervera i deu més del Conservatori de Lleida.

Es tractà d’una vivència interessant per als alumnes dels darrers cursos dels conservatoris de la nostra província, ja que els permeté endinsar-se en una orquestra professional, treballant a un ritme i amb una exigència força diferent de les formacions dels centres pedagògics.

El treball culminà amb un concert al monestir de les Avellanes –com a commemoració del seu 850è aniversari– i un altre a l’Auditori Enric Granados de Lleida, que celebrava també el centenari de l’Escola Municipal de Música. L’OJC es va posar en aquesta ocasió al costat de la pedagogia musical per celebrar l’efemèride d’aquest equipament cultural, fundat pel mestre que alhora dóna nom a l’orquestra, Julià Carbonell, una persona que des de la seva callada tasca pedagògica va posar les bases perquè avui es pugui gaudir del Conservatori de la capital lleidatana.

Acadèmia_OJC_2106-1_gran

En el programa hi havia obres de Wagner, Chopin, Khatxaturian i Granados, dirigides per Alfons Reverté, titular de la formació, que ens explica els detalls del projecte.

Quan comença el projecte Acadèmia OJC?

El projecte Acadèmia OJC de l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida el vàrem iniciar ja fa anys, tot explorant diversos formats i adreçant-lo a diverses franges d’edat de la formació musical. Finalment l’actual projecte, centrat en els estudiants de la darrera fase dels estudis de nivell professional, va començar per primer cop l’any 2014.

Quina és la finalitat de comptar amb alumnes de final de grau professional?

Donar l’oportunitat als estudiants de poder decidir amb més coneixement de causa si volen continuar els estudis superiors de música havent tingut l’oportunitat de conèixer des de dins una orquestra professional.

El programa està pensat per a ells o tan sols complementen una plantilla simfònica?

Podríem fer el mateix repertori sense ells, però si els incloem no és pas per estalviar músics professionals, sinó per oferir als nostres estudiants una eina que creiem molt interessant. L’objectiu d’aquest projecte és de servei a la comunitat i pedagògic. Els estudiants a qui l’adrecem en són els protagonistes i, per tant, el repertori es tria en funció dels membres de l’Acadèmia OJC.

Com i quan es realitzaren les proves d’accés per als alumnes?

Es realitzen unes audicions en què els alumnes interpreten passatges del repertori que després s’interpretarà, més una obra d’elecció seva. En les darreres audicions s’hi van presentar una quarantena d’alumnes de les terres de Lleida –a qui va destinat– i les vàrem realitzar abans de Nadal per trobar els estudiants més preparats i motivats per participar en aquest projecte.

Els alumnes han disposat d’assajos ells sols amb els caps de corda o amb el director?

Efectivament. Volem acompanyar-los en aquest procés d’immersió. Per fer-ho es fan uns assajos preparatoris adreçats exclusivament a ells conduïts pels caps de corda i per mi mateix. També participen posteriorment en assajos parcials.

Així doncs, ¿existeix una mena de tutorització pels caps de corda durant tot el procés?

Durant els assajos amb la resta de l’orquestra gaudeixen de l’acompanyament-tutoria dels professionals que tenen al seu costat compartint faristols. Mirem que el seu aprenentatge sigui fruit del contacte i l’observació de la realitat de la feina d’una orquestra professional, però tenen sempre al seu costat els membres de l’orquestra per ajudar-los a resoldre les qüestions que l’experiència els demani.

Quin resultat han obtingut amb l’experiència?

Pel que ells ens han tramès, veiem que ho troben molt interessant i que això enriqueix molt la pràctica orquestral que tenen dels conservatoris. Nosaltres intentem complementar aquesta pràctica que fan amb una plantejament diferent del que pot oferir una orquestra formada exclusivament per estudiants. Vist el resultat, ho repetirem.

Sabeu si aquesta experiència és única o es fa en algun altre lloc?

Ens consta que en algunes altres orquestres s’han fet experiències similars, tot i que potser no tan centrades en aquesta franja del procés formatiu al qual nosaltres ho dirigim, sinó potser ja a alumnes de grau superior. El nostre projecte vol posar en mans dels alumnes una nova eina que els ajudi en la decisió del seu possible futur professional dins de la música.

El projecte és part de la política pedagògica de l’orquestra?

I tant. Tenim molts més projectes d’aquesta mena que esperem poder anar desenvolupant a mesura que els pressupostos ho permetin.

Si voleu escoltar aquesta producció, es podrà tornar a sentir a Cervera en el Festival de Música d’Estiu, el proper 24 de juliol de 2016.

Acadèmia OJC – 2016

anunci_academia16

Benvolguts i benvolgudes,

L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida presenta una nova convocatòria del seu projecte Acadèmia-OJC. El projecte Acadèmia-OJC va néixer amb la vocació de posar l’Orquestra, amb la seva voluntat de servei a tothom, també al servei dels estudiants de música.
En aquest cas adrecem novament el projecte als més grans, als estudiants dels darrers cursos de grau mig o que l’hagin acabat recentment, vinculats a les Terres de Lleida.
L’objectiu és facilitar l’aproximació i el contacte amb una orquestra professional a tots aquells que estan assolint ja nivells d’excel·lència i que es plantegen la música d’una manera seriosa i rigorosa o fins i tot com una possible opció professional futura.
Us convidem doncs a aquesta Acadèmia-OJC 2016 en un procés que s’ iniciarà amb unes proves de selecció i una posterior sèrie d’assajos que culminaran en diversos concerts. L’experiència pedagògica s’iniciarà ja des del moment de preparar i realitzar les proves, seguida del treball preparatori al costat dels professors i professores de l’orquestra i acabant amb els assajos i posteriors concerts.

Instruments convocats
Violí, viola, violoncel, contrabaix, flauta, oboè, clarinet, fagot, trompa, trompeta, trombó, percussió.

Programa  Acadèmia OJC – 2016!

Rienzi. Obertura                                                    Richard Wagner
Andante spianato e Grande polonaise Op. 22       Frederic Chopin
Obra/es a determinar segons resultats i nivell de les proves de selecció.

Piano: Joan Ramon Salamó
Director: Alfons Reverté

Calendari Acadèmia OJC-2016

Proves de selecció (a concretar individualment amb cada aspirant)
Diumenge 10 de gener, tarda.
Dissabte 16 de gener, tarda.
Diumenge 17 de gener, matí.

S’haurà d’interpretar:
Una obra o estudi, a lliure elecció. (Un fragment de 5-6 minuts és suficient. No cal acompanyament de piano).
Passatges de Rienzi – Obertura, de Richard Wagner (Us els trametrem en el moment de fer la inscripció).

Assajos parcials membres Acadèmia OJC – 2016
Dissabte 30 de gener, matí i tarda. (Tarda acabant màxim a les 18’30h).

Assajos tutti
Dissabte 13 de febrer, matí i tarda.
Diumenge 14 de febrer, tarda.
Dissabte 20 de febrer, matí.

Concerts
Dissabte 20 de febrer, tarda-vespre, Os de Balaguer, Monestir de les Avellanes (Commemoració 850 Aniversari).
Diumenge 21 de febrer, tarda, Lleida, Auditori Enric Granados (Commemoració 100 Anys de l’Escola Municipal de Música de Lleida).
Diumenge 24 de juliol, matí i tarda assaig, Cervera, Universitat, 22h. (Concert Inaugural del Festival Internacional de Música Càtedra Cervera Emili Pujol).

Per a inscriure-us adreceu un correu a orquestra@ojc.cat indicant les següents dades:

Nom, Cognoms, Data naixement, Lloc, DNI, Adreça, CP, Població, Comarca, Telèfon fixe, Telèfon mòbil, Correu electrònic, Instrument principal, Centre on estudies o has estudiat, Nivell d’estudis, Professors, Altres instruments

DATA MÀXIMA D’INSCRIPCIÓ: DIMECRES 23 DE DESEMBRE

Fins aviat!

Acadèmia OJC – 2016

Dissabte 20 de febrer – 18 h.
Monestir de les Avellanes, Os de Balaguer. Commemoració 850 Aniversari.
Diumenge 21 de febrer – 19 h.
Auditori Enric Granados, Lleida. Commemoració 100 Anys de l’Escola Municipal de Música de Lleida
Diumenge 24 de juliol – 22 h.

Universitat, Cervera. Concert Inaugural del Festival Internacional de Música de Cervera – Càtedra Emili Pujol.

L’OJC es posa en aquesta ocasió al costat de la pedagogia musical per celebrar els 100 anys de l’Escola de Música de Lleida, fundada pel mestre que dóna nom alhora a la nostra pròpia orquestra, Julià Carbonell, una persona que des de la seva callada tasca pedagògica va posar les bases per a que avui gaudim d’un Conservatori a Lleida, d’una Orquestra professional i, per sobre d’això, d’una base musical col·lectiva que ha generat una gran afició i passió per la música a les nostres terres. Li devem tots plegats un merescut homenatge i què millor que fer-ho la Julià Carbonell de la mà del seu projecte pedagògic Acadèmia-OJC que permet a estudiants avantatjats participar de l’experiència de tocar dins d’una orquestra simfònica professional. Així mateix estarem també presents a Cervera en el Concert Inaugural del Festival Internacional de Música Càtedra Cervera Emili Pujol  i en el concert inaugural dels actes de celebració del 850 Aniversari de la fundació del meravellós Monestir de les Avellanes.

Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC
Piano: Joan Ramon Salamó
Director: Alfons Reverté

Obres de: Wagner, Chopin, Khatxaturian, Granados…

Rienzi, Obertura          R. Wagner

Andante spianato e Grande polonaise Op.22 per a piano i orquestra         F. Chopin

Spartacus. Suite          A. Khatxaturian
Introducció i dansa de les nimfes
Adagio d’Spartacus i Frigia
Dansa dels pirates
Variació d’Aegina i Bacanalia

Dansa de Gaditana i Victòria d’Spartacus

 100

Joan Ramon Salamó

Joan Ramon Salamó

Joan Ramon Salamó, pianista fragatí de dinou anys, estudia actualment a la ESMUC amb el professor Vladislav Bronevetzsky.

Va començar a estudiar piano amb la seva mare i va cursar el nivell elemental amb Inma Beltrán a l’Institut Musical de Fraga. Tanmateix cursà el Grau Professional al Conservatori de Lleida amb Jordi Benseny, on va rebre les màximes qualificacions i el Premi extraordinari de fi de grau.

Ha estat guardonat en nombrosos concursos d’àmbit nacional i internacional: Ricard Viñes (Lleida), Arjau (Barcelona), Antón García Gabril (Teruel), U.M de Benaguasil (València), Joventuts Musicals de Vilafranca del Penedès, Ramón Llull Rotary Club (Palma de Mallorca)…

Ha ofert diversos concerts a diferents sales emblemàtiques de Catalunya, Aragó, Palma de Mallorca, Granada, Madrid… així com per a concerts benèfics i commemoratius.